warzywa liściowe

akcesoria meblowe, oświetlenie meblowe, prowadnice, szafy, s

Temat: Zasady własciwego zestawienia pokarmow
...cytrynowym aby nie wymuszać na żołądku zwiększonego wydzielania kwasu solnego. Produkty i ich charakterystyka: Wartość witaminowo-enzymowo-mineralna Wartość kaloryczna Zawartość przeciwutleniaczy Zawartość kwasków organicznych (wspomagają trawienie i metabolizowanie) węglowodany, białka i tłuszcze zamieniane są w czasie przemian metabolicznych na kwaski organiczne (Cyklu kwasu cytrynowego, inna nazwa Cykl Krebsa). Zielenina ( warzywa liściowe): wysoka wartość witaminowo-mineralno-enzymowa, dużo przeciwutleniaczy, duża zawartość kwasków organicznych, mała wartość kaloryczna Podkiełkowane nasiona: Bardzo wysoka wartość witaminowo-mineralno-enzymowa, (ale mało witaminy A t.j. betakarotenu i innych barwników) mniej przeciwutleniaczy, mała zawartość kwasków organicznych, duża wartość kaloryczna, poniższe produkty trzeba zakwaszać...
Źródło: witarianie.pl/viewtopic.php?t=165



Temat: Jakie warzywa na balkonie?
Zioła owszem, ale warzywa wymagają dość dużych pojemników i podłoża kompostowego, no może warzywa liściowe udałyby się, ale czy jest sens uprawiać rośliny jadalne, kiedy na liściach osiadają miejskie spaliny.
Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15641


Temat: WITARIAŃSKIE ODŻYWIANIE
...te same ilości żelbetonu. Zęby i kości to tkanki żywe, zmieniające się, ulegają przebudowie i wymianie. I aby wspomóc ten proces proporcja pomiędzy wapniem a fosforem powinna wynosić 1:1. Większość osób będących na dietach bogatych w fosfor (pokarmy t.j. gotowany ryż lub zboża, orzechy, ziemniaki oraz czipsy kukurydziane, mięso) niestety takie diety nie są bilnsowane produktami bogatymi w łatwo przyswajalny wapń (t.j. zielone warzywa liściowe). Wszystko to prowadzi do zakwaszenia organizmu które wypłukuje wapń z naszych kości, szczególnie z zębów, po to aby zneutralizować ten kwas, co pociąga za sobą osłabianie zębów i ich próchnicę. Mięso, orzechy oraz nasiona (zboża) są najbogatsze w minerały kwasotwórcze. Bez wątpienia, wprowadzenie produktów mlecznych (duża zawartość wapnia) w diecie ludzi zbiegła się z gwałtownym wzrostem spożywania...
Źródło: witarianie.pl/viewtopic.php?t=50


Temat: Uprawa w trudnych warunkach klimatycznych
Powinien u was dobrze rosnąć rabarbar i szpinak. I w ogóle warzywa liściowe chyba lepiej sobie radzą z chłodnym i krótkim sezonem. A zioła? Taki estragon, natka pietruszki, mięta, czy wszechobecny koperek? Nie mają wielkich wymagań i powinny się świetnie udać. A z drzew i krzewów owocowych to polecałabym zerknąć do materiałów fińskich, rosyjskich i "nadbałtyckich" (Litwa, Łotwa, Estonia), tam mają większe doświadczenie z roślinami odpornymi na norweski klimat, niż u nas....
Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=24538


Temat: Ściana tekstu dla Miśkofa
...pokarmu człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną. Rośliny warzywne należą do wielu rodzin i pochodzą z różnych stron świata. W sumie na świecie jako warzyw używa się co najmniej 250 gatunków, z czego ok. 50 spożywanych jest w Polsce[3]. Spis treści [ukryj] 1 Klasyfikacja warzyw 1.1 Warzywa kapustne 1.2 Warzywa cebulowe 1.3 Warzywa liściowe 1.4 Warzywa korzeniowe 1.5 Warzywa psiankowate 1.6 Warzywa dyniowate 1.7 Warzywa rzepowate 1.8 Warzywa strączkowe 1.9 Warzywa wieloletnie 1.10 Warzywa różne 1.11 Grzyby 2 Klasyfikacja wg kontynentu 2.1 Europa 3 Zobacz też 4 Przypisy Klasyfikacja warzyw [edytuj] Najczęściej stosowane kryteria podziału warzyw dzielą je zgodnie z klasyfikacją biologiczną lub na grupy użytkowe. Pierwsze kryterium jest użyteczne ze względu...
Źródło: duelmasters.karcianka.pl/forum/viewtopic.php?t=1958


Temat: W rytmie księżyca
...dobrze rozwijały, jesli roslina bedzie sadzona lub wysiewana w dniach, gdy Ksiezyca przybywa lub gdy Ksiezyc opada. Warzywa, których jadalne czesci rosna pod ziemia, rozwijaja sie dobrze, jesli ich wysiew lub sadzenie odbywa sie w czasie, gdy Ksiezyca ubywa. Jesli nie jest to w danym momencie mozliwe, mozna alternatywnie wybrac termin, gdy Ksiezyc opada. Wybór znaku zodiaku. * Na sadzenie lub sianie pomidorów wybierzcie dzien owocu - znak Barana, Lwa i Strzelca; * Warzywa lisciowe (szpinak, szczypiorek, sałata etc.) najlepiej jest sadzic i wysiewac, gdy kalendarz pokazuje dzien liscia - znak Raka, Skorpiona, Ryb. * Ta sama zasada odnosi sie do warzyw korzeniowych, np. selera, marchwi, cebuli czy rzodkiewek, gdzie piekne, soczyste, rozrosniete liscie nie maja wartosci. Wybierzcie wiec dzien korzenia - znak Panny, Byka,Koziorozca. Wyjatkiem sa ziemniaki: wprawdzie Ksieayc, którego ubywa, jest odpowiednim...
Źródło: taniekserowanie.home.pl/forumezo/viewtopic.php?t=13161


Temat: Menstruacja -czy jest to patologia ?
...owoce cytrusowe, owoce które sa jednym z najlepszych zródel witaminy C sa bardzo czesto spozywane bez bialej otoczki, otoczki która jest najbogatszym zródlem bioflawonoidów! Zatem nie ma sie co dziwic ze wiele osób cierpi na niedobory tak pozytecznych zwiazków, a to tlumaczy fakt wystepowania naczyn krwionosnych o slabych sciankach [15, str.107-108] Niektóre badania wskazuja równiez na beta karoten (jego zródlami sa: surowa marchewka, surowe warzywa lisciowe), beta karoten po przetrawieniu odgrywa podobna role co flawonoidy, a jest to zwiazek z którego powstaje witamina A. Niedobory witaminy A powoduja nienormalny wzrost i przedwczesne obumieranie komórek blon sluzowych wlacznie ze sluzówka macicy, natomiast akumulacja nieczystosci metabolicznych powstalych z ww. obumarlych komórek powoduje bialawy uplaw [10, str. 56]. Przypuszcza sie ze beta karoten i jego pochodne maja jeszcze inny...
Źródło: davidicke.pl/forum/viewtopic.php?t=3423


Temat: WITARIANIZM A MENSTRUACJA
...które są jednym z najlepszych źródeł witaminy C są bardzo często spożywane bez białej otoczki, otoczki która jest najbogatszym źródłem bioflawonoidów! Zatem nie ma się co dziwić że wiele osób cierpi na niedobory tak pożytecznych związków, a to tłumaczy fakt występowania naczyń krwionośnych o słabych ściankach [15, str.107-108]. Niektóre badania wskazują również na beta karoten (jego źródłami są: surowa marchewka, surowe warzywa liściowe), beta karoten po przetrawieniu odgrywa podobną rolę co flawonoidy, a jest to związek z którego powstaje witamina A. Niedobory witaminy A powodują nienormalny wzrost i przedwczesne obumieranie komórek błon śluzowych włącznie ze śluzówką macicy, natomiast akumulacja nieczystości metabolicznych powstałych z ww. obumarłych komórek powoduje białawy upław [10, str. 56]. Przypuszcza się że beta karoten i jego...
Źródło: witarianie.pl/viewtopic.php?t=49


Temat: Aktywny wypoczynek
... jest to w/g encyklopedii D'Adamo akurat jedno z najczęściej spotykanych zagrożeń dla grupy krwi A , a więc w/g książki tego samego autora "Zwalcz chorobę dietą zgodną z grupą krwi Choroby układu sercowo-naczyniowego" należy oprócz jadania najzdrowszych dla siebie(A) produktów wykaz str 70 "> soja i jej przetwory, tłuste ryby oceaniczne, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, grzyby (maitake/pieczarki), czosnek, zielone warzywa liściowe, borówki (czarne jagody), jeżyny, wiśnie i czereśnie, ananas,imbir, herbatki ziołowe (rumianek, mniszek i głóg), zielona herbata odpowiednio ćwiczyć. I tak 21 stron dalej można dowiedzieć się, że wybierając ćwiczenia należy mieć na uwadze opanowanie stresu i dobre samopoczucie. Najlepiej temu służy ponoć spacer po czystej okolicy (za miastem), odpowiednia odmiana hatha-yogi (jeśli instruktor zna metody...
Źródło: zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?t=491


Temat: Wykorzystanie moczu w ogrodzie
...na trawnik starając się "podlać" kilkanaście m2. Trawnik w miejscu w którym takie praktyki wykonywałem był niesamowicie zielony i odporniejszy na suszę. Istnieje możliwość stosowania moczu w formie nawożenia dolistnego. Osobiście rozcieńczałem wtedy mocz z wodą w proporcjach 1:15. Efekty są (jak zwykle w przypadku nawożenia dolistnego) bardzo szybkie i w moim przypadku były bardzo dobre. Po 4 bezdeszczowych dniach od aplikacji na warzywa liściowe i zioła nie wykrywa się żadnego zapachu czy smaku nawet bez mycia tych produktów. Okres karencji dla komercyjnego użycia jest jednak chyba trochę dłuższy Od czego zależy skład moczu? Zawartość składników nawozowych w moczu zależy przede wszystkim od naszej diety - im więcej w niej białka tym więcej mocznika (a zatem azotu) będzie posiadał nasz mocz. Jeśli nasza dieta bogata jest w produkty takie jak orzechy, pełne...
Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=33975


Temat: Płodozmian dla początkującego laika ?
...laika ? Przeglądałem wiele stron na temat płodozmianu warzyw lecz nie potrafie jakoś sobie poradzić. Ja jako prawie całkowity laik nic z tego nie kumam. Pamiętam że jak kiedyś próbowałem się bawić w ogrodnika to miałem (skądś) zrobiony na kartce czteroletni płodozmian na czterech częściach uprawianej ziemi. Niestety nie potrafię teraz jej odnależć. Według stanu mojej wiedzy rozróżniam: 1 warzywa kapustne 2 warzywa cebulowe 3 warzywa liściowe 4 warzywa korzeniowe 5 warzywa psiankowate 6 warzywa dyniowate 7 warzywa rzepowate 8 warzywa strączkowe 9 warzywa wieloletnie 10 warzywa różne Najczęściej począdkujący rozpoczyna od jednej grządki gdzie ma "miszmasz". Ja mam od tamtego roku dwie grzadki "miszmasz" i mam zamiar w tym roku zrobic jeszcze dwie plus jedna dodatkowo. Czyli miałbym cztery pod warzywa i jedną na truskawki. Z...
Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3945


Temat: Dziennik młodego kucharza. (obróbka cieplna)
...i beta. Chlorofil w roślinach jest czynnikiem fotosyntezy gromadzi energię słoneczną wykorzystywaną w procesie fotosyntezy dobrze rozpuszcza się w tłuszczu natomiast prawie nie rozpuszcza się w wodzie. 2. Ogólny podział warzyw "zielonych" -warzywa wszelakie kapustne (kapusta głowiasta biała, włoska, pekińska , brukselka, kalafior , jarmuż, brokuł, kalarepa ) -warzywa strączkowe świeże!!(groszek, fasolka szparagowa ..) - warzywa liściowe (sałata, cykoria sałatkowa , szpinak, szczaw , boćwina , koperek ) 3. Zasady gotowania warzyw zabarwionych chlorofilem -gotujemy od wody wrzącej -ilość wody w warzywach kapustnych uzależniona jest od stopnia rozdrobnienia ( należy pamiętać o tym że im dłużej trwa ogrzewanie, tym pogorszenie barwy jest większe, no i na zmianę barwy wpływa ilość wody do gotowania, W celu zachowania żywej , intensywnej zielonej barwy...
Źródło: kulturystyczni.pl/viewtopic.php?t=754


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mateurik.opx.pl